2023 - Gallery Artline, Delft

“For over 25 years Tineke Porck (1954) works at her studio in the Ankerstraat in Scheveningen. Each work from her recent series Shifts consists of a number of monochrome painted square panels that form a composition with thin slats in a contrasting or non-contrasting colour. The panels are mounted in such a way that the brush stroke runs horizontally or vertically. The alternate impression of paint contributes to the lively dynamics. (…)”
“Tineke Porck works in the tradition of constructivism, but she deals with the laws of point, line and shapes differently than the painters of that movement did a hundred years ago. Against this neutral and objective, mechanical approach, she has developed an attitude that is personal and instinctive. She achieves this by using unfilled space as visual elements between the tangible forms. When observing the paintings one has to take the plunge. Porck always steps outside the framework indicated by the panels. Your eyes dance up and down, back and forth. She deletes something from the image which contributes to the nature of the work.(…)”
“Each panel is given two layers of gesso and then two coats of colour in acrylic, then a coat of colour in oil paint and a final coat of oil paint to deepen the colour. The detail of each composition is even more complex due to the positioning of the form elements and the resulting blank spaces. As often is the case in minimal art, the curious phenomenon occurs that the more restriction Porck imposes, the greater the number of variations the artist can choose from. As a counterpart to the painted panels, she also makes independent drawings that are created in a more direct and faster working process. (…)”
“Porck’s work is unconventional and in its subtle abstraction it has a personal and poetic quality. (…)”

 

2023 - Wilfried van den Elshout

In zijn FTN-blog on Books and Art van 26 februari 2023 schrijft Wilfried van den Elshout over zijn bezoek aan het atelier van Tineke Porck: ‘Tineke Porck .. a studio visit.

 

2021 - Jurjen K. van der Hoek 

Jurjen K. van der Hoek schrijft op 3 september 2021 een artikel over de tentoonstelling in Kunstlokaal No8 met werk van Tineke Porck en Ada van Wonderen:'Helder en krachtig is de eenvoud in het werk [...]'. Lees het hier

 

2021 - Alex de Vries 

Alex de Vries schrijft een artikel over Tineke Porck in Mister Motley: 'Atelierbezoek Tineke Porck - De vleug van de verf' (17 augustus 2021). Lees het hier 

2018 - Anne-Mie Emons

In de Kunstkrant van mei/juni 2018 verschijnt een pagina-groot artikel over de solo-tentoonstelling 'There's A Crack' in Art Gallery O-68 (Velp). Klik op de groene knop:

images/docs/kunstkrant-mei-juni_2018-_pag_3.pdf

2018 - Jetteke Bolten-Rempt 

In haar openingstoespraak bij de solotentoonstelling 'There's a Crack' in Art Gallery O-68, Velp, 22 april 2018, zegt Jetteke Bolten-Rempt (oud-directeur Stedelijk museum De Lakenhal, Leiden):

“Toen Tineke me vroeg deze tentoonstelling te openen waren er tal van redenen om die uitnodiging te aanvaarden. Allereerst omdat ik haar werk goed vind; ten tweede omdat ik vind dat ze ondanks alles dapper doorgaat en dus ook succes heeft met onder andere deze tentoonstelling; ten derde omdat zij en ik voor onze eigen ontwikkeling een inspirerende kunstenaar gemeen hebben: Bonies. En met dat laatste een gemeenschappelijke interesse – de een wat meer en de ander wat minder bepalend - in de abstract-geometrische, concrete kunst […]”  [klik op groene stip voor volledige tekst]

images/docs/bolten-rempt-2018-compleet.pdf

 

2016 - Ingrid Mol, Nico Hemelaar en Renee Geurts

Ter onderbouwing van de nominatie van een werk van Tineke Porck (uit de serie blockdialogues) voor de ARS prijs 2016, schrijven de juryleden Ingrid Mol, Nico Hemelaar en Renee Geurts in hun juryrapport:

“Het is een heel verfijnd object, een mooi, doordacht geheel. Er is veel aandacht voor verhoudingen en kleurafstemming. Er zit een bepaalde wetmatigheid in, het lijkt een eigen maatvoering te hebben. Het werk doet aan als geometrisch abstract, maar gaat veel verder dan dat: het is een associatief beeld, het gaat over ruimte, over een doorgang. Je kunt je voorstellen dat je door dat gat in een andere ruimte terecht komt. Het straalt  bezonkenheid en concentratie uit. De kleuren zwart en grijs, niet effen maar levendig, zijn heel goed gekozen. Binnen een duidelijk concept is het vooral een mooi, verstild beeld geworden.”

 

2015 - Jurjen K. van der Hoek 

Over de tentoonstelling 'Rust en Licht' met werk van Gjalt Walstra en Tineke Porck schrijft Jurjen van der Hoek in Kunstlokaal No. 8, Jubbega, november, 2015:

"Kunstlokaal No.8 kan op dit moment helemaal aansluiten bij de ZERO-trend. De aandacht voor de nulkunst is groot. Op diverse plaatsen in Nederland en daarbuiten worden kleine en grote tentoonstellingen gehouden met werk van onder meer Aubertin, Erb, Schoonhoven, Peters, Mack en Piene. In de rij van monochroom werkende kunstenaars, die zoeken naar een nieuwe harmonie in de verhouding tussen mens en natuur, passen Tineke Porck en Gjalt Walstra. Hoewel zij minder dan hun grote voorgangers de individuele sporen in hun kunst vermijden, is er toch duidelijk een verwantschap.Het is een ijle tentoonstelling met weinig kleur, kil welhaast. De warmte komt door een meditatief beschouwen van de non-figuratie. Het werk heeft ruimte nodig, en rust, en tijd. Dan gaat het werken en spreken, voluit. De kleine panelen van Porck onderhouden een dialoog..." [klik op groene stip voor volledige tekst]  

images/docs/Jurjen_K.pdf

 

2014 - Marije van der Kooij 

In Kringbericht Haagse Kunstkring, maart 2014, schrijft kunsthistorica Marije van der Kooij:

"Tineke Porck gaat in haar werk terug tot de basis. Wat is de zeggingskracht van een punt of een lijn of een vlak? Wat is het effect als een heel vlak met lijnen of punten wordt gevuld? De kunstenares sluit zich daardoor aan bij de traditie van het constructivisme en de Nulgroep. Ook het kleurgebruik verwijst hiernaar: grijs, zwart of lichte tinten. Toch is Porcks werk nooit echt mathematisch, zij laat ook ruimte open voor intuïtie en toeval." 

 

2014 - Leo van Druten 

In zijn openingsspeech bij de tentoonstelling in de HKK (Haagse Kunstkring, Den Haag) op 15 maart 2014, zegt Leo van Druten (oud-galeriehouder HKK):

“Tineke Porck behoort tot een kleine groep kunstenaars omstreeks 1990 werkzaam in Den Haag, die men de minimalistische constructivisten zou kunnen noemen. Deze groep zocht altijd de grens op. Ook het werk van Tineke, doorgaans opgebouwd uit elementaire onderdelen als lijnen en punten en uitgebeend tot het bot gaat tot het uiterste…” [klik op groene stip voor volledige tekst]

images/docs/druten-2014-compleet.pdf

 

2013 - Piet Augustijn 

In zijn openingstoespraak bij de tentoonstelling in Galerie Rehorst, Den Haag, 27 oktober 2013, zegt Piet Augustijn (oud-conservator hedendaagse kunst, Gorcums Museum):

“[…] Dat ondanks de onderliggende techniek de vormen intuïtief tot stand komen is een van de uitgangspunten in het werk van Tineke Porck. Haar schilderijen en tekeningen zijn van zo’n verstilde eenvoud en bedachtzaamheid dat we kunnen spreken van een serene stilte en plaatsen van contemplatie…”[klik op groene stip voor volledige tekst]

images/docs/augustijn-2013-compleet.pdf

 

2013 - Ina Schuitemaker 

Bij de opening van de expositie ‘Contrasten/zwart-wit’ in Galerie Ars Longa (in samenwerking met het Gorcums Museum) in Gorinchem, februari 2013, zegt Ina Schuitemaker (galeriehoudster):

“Begin 1990 maakte Tineke Porck deel uit van de laat-Haagse constructivistische traditie van o.a. Bob Bonies (Bob Nieuwenhuis) vertegenwoordiger van de Concrete kunst, een stroming in de kunst die vormen en kleuren op wetmatige wijze ordent. Binnen deze groepering onderscheidt zij zich door een sober kleurgebruik en een gevoelige persoonlijke toets …” [klik op groene stip voor volledige tekst]

images/docs/schuitemaker-2013-compleet.pdf